Komentiraj

[ROM] [ICS 4.0.3] Lite’ning ROM, Samsung Galaxy S II ICS i Google Chrome Beta

Smartphone 2011. godine je dobio ICS nadogradnju, koja je trenutno dostupna preko KIES-a u dosta država, ali nažalost ne i u Hrvatskoj.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Nadogradnja Android sustava koja nam je donijela par korisnih stvarčica, poput hardverske akceleracije u 2D aplikacijama i Face Unlock. Tu su i nešto bolje trajanje baterije, novi GUI, te nešto što je već bilo dostupno putem TouchWiza za Samsung uređaje, a to je mogućnost uzimanja screenshota. Kako je Android dobio mogućnost uzimanja screenshota,  moguće je koristiti 2 kombinacije za uzimanje screenshota – staru kombinaciju Home + Power, te novu kombinaciju Vol- + Power.

Novi je i task manager, preko kojega je sada još jednostavnije gasiti aplikacije koje ne koristite.

Kamera je poboljšana, tu je stereo snimanje zvuka, a stabilizacija slike je za svaku pohvalu (na GB-u je bilo dosta trzavo, kao što možete vidjeti ovdje: [LINK])

ICS za SGSII

Kako doći do ICS-a za Samsung Galaxy S II kod nas? Nažalost, naši operateri ga još nisu pustili preko KIES-a. Radi toga se mora posegnuti za Odinom ili flashati Custom ROM preko Recoveryja. Ako želite official Samsung ROM, najjednostavnija metoda je skinuti neku od dostupnih verzija preko SamMobilea. [Official Firmware]
Kada ste skinuli željeni 4.0.3 ROM, vrijeme je da uključite uređaj u Download Mode (Vol – + Home + Power), te pokrenete Odin v1.85Kako dalje je najbolje pogledati sa ovog videozapisa:

Ako pak želite Custom ROM najjednostavnije je posegnuti za XDA Developers forumom, te odabrati ROM koji vam paše. Tu će vam dosta pomoći ako imate već rootan uređaj, jer preko Recoveryja možete vrlo lako flashati ROM, iako ima ROM-ova poput Lite’ning ROM-a kojega je potrebno flash-ati preko Odina, kao da flashate Stock ROM. Vodič  za Lite’ning možete naći ovdje: [LINK]

Rootanjem te flashanjem uređaja gubite garanciju. Za greške nastale uslijed nepravilnog korištenja alata za flashanje ne odgovaram. Kako ne bi bilo problema dobro pročitajte i pažljivo pogledajte tutoriale.

LITE’NING ROM v2.1 XXLPQ

ROM baziran na XXLPQ Samsung Stock ICS 4.0.3. ROM-u. U njemu je predinstaliran Launcher Pro, ali tu je mogućnost korištenja bilo kojeg launchera. Ja trenutno koristim Nova Launcher Prime, jer Apex Launcher ima bug sa Beautiful/Fancy Widgets [UPDATE: bug je prisutan i kod Nova Launchera. Rješenje je reset launchera, pa nije problem]. Posebnost ovog ROM-a je nešto drugačiji UI, ali tu su sve aplikacije koje su dostupne na TouchWiz sučelju. Dodan je i LRToolbox, preko kojega se mogu skinuti dodatci za Lite’ning ROM, te QuickPanel Settings preko kojega se mogu odabrati prečaci za QuickPanel, te namjestiti poredak tih prečaca.

Na Antutu i Quadrant Benchmarku je vidljiv velik napredak u odnosu na Gingerbread. (~1000 bodova više, usporedba sa rezultatima benchmarka u OVOM postu)

Dosta dobar ROM, veoma sam zadovoljan i vjerojatno će tu biti još dosta vremena.

Preporuka.

FACE UNLOCK

Face Unlock je novi feature Androida. Ako želite, možete namjestiti da se lockscreen otključa kada vi stanete ispred kamere uređaja. Ako vas nekim slučajem smartphone ne prepozna, možete unijeti PIN ili ucrtati znak. Dobra stvarčica za zafrkanciju, ali i sam Android vas upozorava da nije baš neka zaštita, pa ako vam je do zaštite koristite PIN ili ucrtavanje znaka.

 

GOOGLE CHROME BETA

Dolazak ICS-a i HW akceleracije je omogućio korištenje bete Google Chrome preglednika koji bi u budućnosti trebao biti Android stock internet browser. Trenutno nije dostupan u Hrvatskoj, ali ako imate uređaj sa ICS-om ga možete dohvatiti ovdje: [LINK]

Browser je pravo osvježenje, tabovi su odlično riješeni, mogućnost povezivanja sa desktop bookmarksima je vrhunski dodatak, a jedini nedostatak bi mogao biti nepodržavanje Flash Playera. Kako HTML5 postaje standard, to više nije problem. Prelazak sa tabova se može vršiti na nekoliko načina, pomoću ikonice u gornjem desnom kutu ili listanjem tabova lijevo desno preko web stranica. Kako kome odgovara.
Radi povezanosti sa desktop verzijom ovog browsera, možete poslati web stranicu sa desktopa na smartphone i možete je čitati i u slučaju da ste offline, a tu je i Chrome-ov incognito mod surfanja internetom.

Kako ekipa voli benchmark rezultate, mogu reći da je Chrome tu ludilo. Potukao je iP4S Safari, a u benchmarku je skupio respektabilnih 108 128 bodova.

To bi za sada bilo to o ICS-u i njegovim featureima. Kako se budem upoznavao sa njime očekujte još postova 😉

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: