Komentiraj

Kako je završila borba na tržištu mobilnih uređaja ove godine?

Q1 – mnoštvo preokreta

Godina je na tržištu mobilnih uređaja (smartphone, feature phone) započela tako što je Samsung uspio preuzeti vodstvo od Nokie, sa 36% rastom u odnosu na Q1 2011. Nokia je na vrhu bila respektabilnih 14 godina, a pad s vrha se nazirao još prošle godine, kada je Samsung preuzeo vodstvo od Nokie u Europi, dok je Nokia ostala na tronu na svjetskom tržištu. Apple se držao na trećem mjestu sa rastom 89% u odnosu na Q4 2011.

Na tržištu smartphone uređaja Samsung sa 31% tržišta preuzima vodstvo od Applea, koji je uspio zauzeti 24% tržišta, dok se Nokia drži na trećem mjestu.

Tokom godine nije bilo značajnijih preokreta.

Izvor: Bloomberg

Cjelokupna predviđanja za 2012

Godina završava onako kako je započela. Kao što je i bilo očekivano, Samsung će svrgnuti Nokiu nakon 14 godina sa vrha tržišta mobilnih uređaja.

Tvrtka iSuppli, koja se bavi istraživanjem tržišta, je objavila rezultate po kojima je Samsung zauzeo 29% tržišta sa Nokiom i Appleom na drugom i trećem mjestu.

Dok Nokia gubi popriličnih 6% tržišta, Apple raste. Ipak, u obzir se mora uzeti da Apple proizvodi samo smartphone iPhone, pa je jasnije zašto se drži na trećem mjestu iza Nokie.

top-cellphone-brand-2012

Na tržištu smartphone uređaja je poredak nešto drugačiji. Samsung je ponovno prvi, sa rastom od 8% te zauzima 28% tržišta ispred Applea koji drži 20% tržišta.

Nokia se na tržištu smartphone uređaja bori sa sve popularnijim Androidom, te već popularnim iOS-om, koji lagano preuzimaju udio Symbian OS-a, dok se WP još mora iskazati. To je rezultiralo gubitkom 11% smartphone tržišta. Može se reći da je feature phone segment održava na životu.

HTC ima drvenu medalju, ali gubi tržište, iako u svojoj ponudi ima dobru One seriju. Za vratom mu je RIM, koji zauzima 5% tržišta kao i HTC, ali je zato veći gubitnik. Dok je HTC izgubio 4% tržišta, RIM je izgubio 6%.

Izvor: Techraman

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: