1 komentar

Root i Custom ROM-ovi [SAMSUNG Galaxy S II GT-I9100]

Dok isčekujemo novu misiju za Samsung Mob!lerse, malo ću Vam predstaviti custom ROM-ove.
Custom ROM-ovi su prerađeni ROM-ovi čistog Androida (AOSP, poput na Nexus S-u, Galaxy Nexus-u) ili prerađeni ROM-ovi određenih proizvođača, bilo Samsunga ili neke druge tvrtke.

Postupkom rootanja i mijenjanja ROM-a gubite garanciju, iako uvijek postoji šansa da će netko i priznati garanciju. Ovo sve dolje navedeno radite na svoju odgovornost. Postupak je samo za Samsung GALAXY S II GT-I9100. Instalacijom na bilo koji drugi uređaj riskirate brickanje uređaja.

Kako bi mogli uopće staviti drugi ROM ili kernel, potreban Vam je Odin. Tutorial na engleskom možete naći ovdje.

Onda nađete kernel koji odgovara Vašem uređaju ovdje.
Odgovarajući kernel odabirete prema svome kernelu kojega nađete u Postavkama > O telefonu > Kernel verzija. Kada ste dosli tu vidjet ćete broj nalik ovome – 2.6.35.7-I9100XXKG1-CL349526. Pogledate zadnja 3 simbola prije povlake i pronađete tu verziju kernela.

Kada ste to skinuli, pokrenete uređaj u download modu. (Vol- + Home + Power tipke u isto vrijeme)
Ako niste instalirali KIES instalirajte ga. Izgasite sve što ima veze sa KIES-om.
Pokrenete Odin, te spojite uređaj na PC. Kada vam Odin prepozna uređaj treba se prikazati Added i zažutiti jedna ‘kućica’, kao na slici.

Nakon toga odaberete kernel datoteku (nastavak *.tar) pod izbornikom PDA. Provjerite još jednom koje su vam postavke označene! Repartiton NIPOŠTO ne smije biti uključena. Uključene smiju biti samo Auto Reboot i F. Reset Time.

Kada ste to sve napravili samo klik na START i to je to. Uređaj će se resetirati i to je cijela filozofija rootanja uređaja.

Sada na svome uređaju imate Recovery preko kojega možete instalirati *.zip ROM-ove.

Kako bi napravili backup svojih aplikacija sa Stock ROM-a, preporučam Vam Titanium Backup Pro. Malo je skuplji, ali je izrazito koristan (naravno ima i besplatna verzija Titanium Backupa, ali sa puno manje opcija). Pogotovo ako često mijenjate ROM-ove, jer Vam je samo par klikova dovoljno da na novi ROM vratite sve aplikacije koje ste prije imali.

Nakon toga, potraga za ROM-om. XDA-developers forum je dušu dao za to.
Ja trenutno koristim CheckROM. Taj ROM je ustvari StockROM sa TouchWiz-om bez nekih Samsungovih aplikacija i produljenim trajanjem baterije. Tu je i JKay Deluxe, u kojemu možete mijenjati izgled Lockscreen-a, Notification bar-a i ostale sitnice, te CheckROM Kitchen Pro preko kojeg možete skidati nove verzije ROM-a, teme, kernele, widgete, razne pakete aplikacija (recimo izbačene Samsungove aplikacije koje su meni izrazito korisne), fontove te battery mod-ove i još dosta gluposti koje će vam koristiti.
Kada skinete odgovarajući *.zip prebacite ga na internu memoriju uređaja.

Nakon što ste sve to napravili otiđite u Recovery, možete preko aplikacije CWM na uređaju ili tako da ugasite uređaj i držite u isto vrijeme Vol+, Home i Power button. Prvo napravite backup starog ROM-a za svaki slučaj pod Backup and Restore, a nakon toga napravite Full Wipe, a nakon toga instalirajte *.zip ROM-a koji želite sa interne memorije.

Reboot uređaja i to je to. Sada možete koristiti ROM takav kakav je, vratiti svoje aplikacije preko Titanium Backupa, a ako želite možete modificirati ROM preko JKay Deluxe-a i Kitchen Pro-a ili podizati frekvenciju procesora preko određenih programa, ali to je sasvim nepotrebno.

Ako želite kojim slučajem vratiti stari ROM, samo odete u Recovery, te preko Restore funkcije vratite backup koji želite.

Uživajte.

Da rezimiramo:

1. ROOT uređaja

2. Backup aplikacija sa Titanium Backupom ako želite preseliti aplikacije na novi ROM

3. Naći i prebaciti *.zip ROM-a na internu memoriju vašeg SGSII

4.  Pokrenuti CWM Recovery i napraviti backup cijelog ROM-a

5. Napraviti Full Wipe (Factory Reset, Wipe cache, Wipe dalvik) ako to ROM zahtjeva, ili želite krenuti s početka

6. Instalirati *.zip sa interne memorije preko CWM Recovery-a

7. Reboot uređaja

8. Ako ste napravili backup Titaniumom samo ga restore-ajte.

1 comments on “Root i Custom ROM-ovi [SAMSUNG Galaxy S II GT-I9100]

  1. Dobro napisan članak,al je očigledno ulizivanje samsungu s nekim stvarima..
    Jer mogu dobit apk od ovog widgeta,slika 5 vrijeme i sat?

Komentiraj