Komentiraj

Samsung predstavio Exynos 5 Octa

Za 2013. godinu je Samsung pripremio novu poslasticu. To je 8-jezgreni procesor koji će navodno imati dvostruko veće 3D performanse u odnosu na bilo koji mobilni procesor, uključujući i trenutno Exynos 4 Quad.

Procesor nosi naziv Exynos 5 Octa, a koristi novu arhitekturu znakovita naziva big.LITTLE (veliki.MALI). Procesor ima 2 klastera od 4 jezgre, koji se po potrebi koriste: Cortex-A15 za performanse, Cortex-A7 za uobičajene aktivnosti.

exynos-5-octa1_1020_large_large

Sam princip rada nije novost, pošto trenutni uređaji rade sličnu stvar, mijenjaju frekvenciju i napon procesora ovisno o potrebi, tako štedeći bateriju. Ovaj procesor nije ni prvi koji ima odvojene jezgre za zahtjevne i uobičajene radnje, poput nVidia-ine Tegre 3. Ono što Samsung ovdje ističe je smanjenje potrošnje do 70% u usporedbi s Exynos 5 Dual procesorom, upravo radi toga što su A7 jezgre sa manjim naponom sposobne odraditi svakodnevne jednostavne poslove.

Pošto su tu 4 punokrvne Cortex-A15 jezgre, Exynos 5 Octa višestruko nadmašuje Exynos 5 Dual, 2-jezgreni A15 procesor smješten u novom Samsung-Google tabletu – Nexus 10. Taj čip je već i sam poprilično jak (op.a. Quadrant – 4630, Antutu – 9096), pa možemo pomisliti kakav će tek Exynos 5 Octa biti.

Ovaj procesor je došao taman na vrijeme za novi Galaxy S IV, hoće li se novi Samsung pulen moći pohvaliti time, ostaje nam samo vidjeti.

Komentiraj